, ,

Zbog čega je važno da vaš biznis bude prisutan na društvenim mrežama

8 Apr 2021

Značajni benefiti društvenih mreža

Prema nekim procjenama, 50% malih preduzeća ne koristi društvene mreže kako bi promovisali svoj biznis. Iako će ta brojka neke naterati da podignu obrvu, još više čudi podatak da dodatnih 25% ne planira da koristi društvene mreže u daljoj budućnosti.

Koliko je pogrešno to što su neki u poslovanju odlučili da se ogluše o savremene trendove u poslovanju, govori i činjenica da skoro svi profesionalni marketari koriste društvene mreže, njih više od 97%, a 78% prodavaca, koji koriste internet u svrhu prikupljanja klijenata i prodaje robe, navodi se da je zabilježilo mnogo bolje poslovne rezultate, od svojih kolega koji nisu onlajn.

Očito, postoji nepovezanost između onih koji vide blagodeti društvenih medija i onih koji se bore da uđu u taj svijet. Međutim, zbog toga je još bitnije da mala preduzeća uvide značaj društvenih mreža. Neki od benefita uključuju:

  • Povećavanje svijesti o vašem brendu: Marketing putem društvenih mreža olakšaće širenje vijesti o vašim proizvodima i misiji.
  • Povećavanje prometa: Korišćenje društvenih medija i povezivanje sa vašom web lokacijom će izuzetno povećati vaš promet.
  • Promovisanje proizvoda i usluga: Konačan razlog zašto ulažete u marketing.

Naše ranije postove na ovu temu možete pogledati OVDJE.

Koristite društve mreže u cilju povećanja svijesti o vašem brendu

Napravite svjesnost o svom brendu na internetu

Sticanje prepoznatljivosti brenda jedan je od najvažnijih marketinških ciljeva svakog preduzeća. To je zato što potrošači žele da kupuju brendove koje prepoznaju. Srećom, društvene mreže omogućavaju laku i efikasnu izgradnju brenda.

One imaju prednost u odnosu na tradicionalne medije jer vaš brend mogu mnogo brže i lakše dovesti pred ljude. Štaviše, publika gleda na vaš brend čak i kada ne razmišlja o vašem brendu ili proizvodu.

Napravite konverzaciju oko svog brenda

Snažna marketinška strategija na društvenim mrežama stvoriće razgovor o vašem brendu, proizvodima i partnerima.

Čineći to, dobijate veliku količinu povratnih informacija o svom proizvodu. Takođe utičete na ljude da razgovaraju. Pratioci će rado da ulaze razgovore, jer vas prate iz radoznalosti ili zainteresovanosti za vaš proizvod ili uslugu, a međusobnu komunikaciju, kao i komunikaciju sa vašom firmom, olakšale su im društvene mreže.

Naučite kako da se povežete sa publikom

Osluškivanje društvenih mreža je čin praćenja razgovora oko određenih tema na internetu. Pomaže vam da razumijete šta je važno za vašu publiku i prepoznate trendove koje vaša ciljna publika slijedi.

Naučićete više o životima vaših pratilaca. Sa kakvim se životnim poteškoćama sureću i identifikuju, a to vam može pomoći da napravite sadržaj sa kojim će se oni poistovetiti i na koji će reagovati. Takođe možete prepoznati ton i jezik koji koristi vaša ciljna publika.

Ispričajte priču svog brenda

Korišćenje društvenih medija je odličan način da kroz priče, podijelite misiju svog brenda. Izuzetne priče dijelite kroz postove na društvenim mrežama, a mogu imati veliki uticaj na imidž vašeg brenda. Mogu biti jednostavni ili opsežni u zavisnosti od toga šta mislite da će biti najefikasnije.

Humanizujte svoj brend

Britanska studija kompanije “Triniti Mirror Solutions” otkrila je da više od polovine odraslih nema povjerenja u brend dok ne vide „dokaz iz stvarnog svijeta“, da brend ispunjava svoja obećanja. Da biste se povezali sa kupcima – i potencijalnim kupcima – morate da pokažete ljudsku stranu svog brenda. Kako prihvatate vrijednosti svog brenda? (Da li uopšte imate vrijednosti brenda?) Kako gledate na najbolje interese svojih kupaca i zaposlenih? Da li vaš proizvod zaista radi? Sposobnost stvaranja stvarne ljudske veze jedna je od ključnih prednosti društvenih medija za poslovanje. To se naziva “Smislenim trenucima odnosa (sa pratiocima)”. Predstavite svoje sljedbenike ljudima koji čine vašu kompaniju i pokažite kako postojeći kupci koriste i imaju koristi od vaših proizvoda.

Istražite vašu publiku, prikupite podatke kako biste bili bolji

Istraživanje publike je slično osluškivanju društvenih mreža. Pretražuje ključne riječi koje će vaša publika koristiti, ali je više usredsređen na vaš određeni proizvod. Društvene mreže možete koristiti za prikupljanje ovih informacija.

Da biste pregledali uvide na svojoj Facebook stranici, jednostavno idite na stranicu čiji ste administrator i oni će biti pored vaše naslovne fotografije. Tvitter ima mogućnost uvida u svaki tvit koji objavite na dnu svakog od tvitova.

Pružite uslugu korisnicima koja ih čini sretnim

Kupci sada očekuju da će kompanije obrađivati njihove zahtjeve koje šalju putem društvenih mreža. Snažno ulaganje u korisničku podršku može izgraditi značajne odnose između vaše kompanije i kupaca. I sa društvenim mrežama, izazov korisničke podrške ostaje jednako zahtjevan kao i prije.

Društvene mreže omogućavaju trenutnu interakciju i povratne informacije kupaca. Preduzeća takođe imaju mogućnost da odmah odgovore svojim kupcima. Budući da gotovo polovina američkih kupaca, ali i velika količina onih u svijetu, koristi društvene mreže da bi postavljala pitanja o proizvodima ili uslugama, strategija korisničkih usluga na društvenim mrežama je izuzetno važna.

Izgradite lojalnost kupaca

Šta mislite o besplatnom građenju lojalnosti prema brendu? Sigurno zvuči odlično.

Kupci prate i komuniciraju sa brendovima koje vole. Međutim, ono što je zanimljivo je da će 53% kupaca koji prate vaše poslovanje vjerovatno biti lojalni vašem poslovanju. Očigledna je direktna korelacija: Ako vas kupci prate, veća je verovatnoća da će vas odabrati u odnosu na konkurenciju. Štaviše, ako su lojalni kupci, povećaće vaš promet.

Koristite društvene mreže da biste povećali promet

Usmjerite referalni saobraćaj na vašu stranicu ili blog

Marketing putem društvenih mreža može vam pomoći da kupce uputite direktno na vašu web lokaciju. Malo je vjerovatno da će sav vaš promet dolaziti preko pretraživača, zbog toga vam kanali društvenih mreža omogućavaju raznovrsnije tokove ulaznog prometa.

Iako su društvene mreže odlične za privlačenje saobraćaja na vašu web lokaciju, morate uzeti u obzir ne samo šta objavljujete, već i koliko često. Ne želite da postanete taj nadmoćni prodavac ili ćete isključiti svoje kupce.

Dobro je slijediti planirani raspored objavljivanja vašeg sadržaja. Ovo će vam pomoći da osigurate ne samo da se vaš sadržaj objavljuje samo u vrijeme koje je najefikasnije, već će vam pružiti i vrijeme za uređivanje sadržaja kako bi vam pomogao u SEO-u (Search Engine Optimisation).

Društveni mediji mogu pomoći u izgradnji veza

Društveni mediji mogu imati indirektan uticaj na SEO. Na primer, recimo da na postu na blogu dobijete 1.000 djeljenja jer sadrži jak sadržaj. Neki od vaših pratilaca koji vide vaš post mogu napisati sličan sadržaj i kao izvor se vratiti na originalni post. Pretraživači će tada shvatiti činjenicu da se vaš sadržaj dobro povezan i potencijalno rangirati vaš post više od konkurencije.

Google i Bing takođe prikazuju tvitove u rezultatima pretrage. Ova funkcija je relevantnija za teme u trendu.

Društvene mreže su uglavnom besplatne

Besplatno je stvaranje profila na društvenim mrežama i postavljanje organskog, odnosno originalnog sadržaja. Nekima je to možda dovoljno, a kvalitet sadržaja može sam da ga promoviše. Međutim, ako želite da se potrudite i dalje promovišete, plaćanje promocije pomoći će povećanju izloženosti.

Možete da promovišete svoje poslovanje na Facebook-u za bilo koji budžet. Facebook takođe automatski usmjerava vaš oglas prema korisnicima koji su zainteresovani za ono što oglašavate. Tvitter funkcioniše na isti način.

Morate da podesite kampanju i one će raditi sa vašim budžetom. To znači da ćete imati ogroman povraćaj ulaganja i efikasno ćete koristiti svoj marketinški budžet.

Koristite društvene medije za promociju proizvoda

Promovišite sadržaj i promovisaćete proizvod

Ono što čini razliku u promociji osrednjeg sadržaja i izuzetnog može da bude naslov, fotografija i vrijeme kada se sadržaj postavlja na mreže. Svaka od ovih stvari je važna i mora se uzeti u obzir prilikom pisanja poruke na društvenim mrežama. Najvažnija stvar koju morate imati na umu prilikom pisanja poruka je biti kreativan. Želite da budete sigurni da objavljujete originalni sadržaj.

Koristite haštegove da biste povećali doseg na internetu

Hashtag ( #) je moćan alat koji može povezati grupu istomišljenika putem društvenih mreža. To je jednostavan način da u velikoj mjeri povećate doseg. Korišćenje hashtaga je besplatno, pa zašto ne biste željeli da ga koristite? Naročito s obzirom na to da je za tvitove koji sadrže 1-2 hashtaga 55% veća vjerovatnoća da će se retvitovati. Važno je imati na umu da više hashtagova ne prelazi u veće angažovanje. Previše hashtagova obezvrijediće snagu vaše poruke i ona će se brzo izgubiti.

Povežite se sa influenserima

Prodaja “od usta do usta”, čini između 20 do 50 procenata odluka o kupovini. Kada na društvenim mrežama nagovorite ljude da pričaju o vašem proizvodu ili kompaniji, izgrađujete svijest o brendu i kredibilitet i postavljate teren za veću prodaju.

Jedan od ključnih načina za prodaju “od usta do usta” na društvenim mrežama je udruživanje sa uticajnim osobama – ljudima koji imaju puno pratilaca i koji mogu skrenuti pažnju korisnika na vaš brend.

Istraživanje kompanije “Nielsen” i “YouTube” pokazuje da saradnja sa influenserima može vašem brendu pružiti četiri puta veći učinak o “prepoznavanju brenda”, nego saradnja sa slavnom ličnošću.

Obavještavajte svoje kupce o novostima u vezi sa vašim brendom

Društveni mediji su jedan od najboljih i najlakših načina za redovno informisanje kupaca o novim proizvodima ili predstojećim događajima. Ako vaše preduzeće izda ogromnu najavu o novom proizvodu ili uzbudljivom događaju, ljudi će to primjetiti.

Društvene mreže su neophodne za poslovanje

Društvene mreže su presudan deo vašeg poslovnog marketinga, ali to iskustvo ne mora biti stresno. Napravite prvi korak, napravite profil i počnite da komunicirate sa svojim kupcima.

Kako je takav način komunikacije sve češći u našim životima, sve više potrošača je na aktuelnim i nekim novim društvenim platformama, gdje donose odluke o kupovini. Oni koji na pomenutim mjestima imaju snažno prisustvo i brendiranje, povećaće stope konverzije, dok bi oni koji nemaju aktivne kampanje na društvenim mrežama mogli da izgube potencijalne kupce. Koja kompanija želite da budete?

 

Ne propustite korisne novosti i savjete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popounite obrazac.

X