067 248 906 info@datalab.co.me PANTHEON™ Usage

62374

prodatih PANTHEON licenci
— DATALAB BLOG —

Poučno štivo za uspešno poslovanje

U današnjem svetu važi: kad imaš informaciju, imaš moć. Ekipa Datalaba svoje znanje deli s vama: prednosti poslovanja u cloudu, novosti u zakonodavstvu i usklađivanje u preduzeću, primeri “dobre prakse”, poslovna rešenja za mala, velika i internacionalna preduzeća, novosti i događaji iz Datalabovih krugova i mnogo toga još…

Kancelarija – stvar prošlosti?

Vreme čitanja: 5 min

Setite se radnog stola od pre samo 10-tak godina. Imali smo desktop računar, telefon, skener, faks, kalendar i još mnogo nekih stvari i uporedite ga sa svojim radnim stolom danas. Pogledajte svoju kancelariju. Jeste li uopšte u kancelariji? Koliko stvari u svom poslu...

5 tipova kompanija koje mogu imati koristi od Cloud ERP rešenja

Vreme čitanja: 8 min

Često se čuju prednosti Cloud rešenje. Često se čuje kako će to pomoći kompanijama da unaprede poslovanje i da pojeftine IT. Ipak, često za krajnje korisnike sve ovo deluje prilično apstraktno i daleko od realnosti. Vrlo jednostavno, kompanije imaju problem da svoje poslovanje „vide“ u kontekstu Cloud-a. Zbog toga smo ovaj blog post posvetili upravo tipičnim predstavnicima kompanija koji možda mogu prepoznati elemente svog poslovanja i postaviti ih u Cloud kontekst.

Planirajte prodaju – ko zna kada će vam zatrebati!

Vreme čitanja: 5 min

Prodaja je važna! Prodaja donosi prihode, donosi nove poslove, klijente i projekte. Prodaja je važna za bilo koju kompaniju u bilo kojoj industrijskoj vertikali. Bez prodaje nema novih prihoda, nema novih poslova, novih klijenata i novih projekata. Zašto onda imamo svojevrstan paradoks gde se sa jedne strane najvažnija aktivnost kompanije redovno obavlja, ali se ne obavlja planski već nekako stihijski?

Značaj održavanja poslovnog softvera

Vreme čitanja: 7 min

Izračunajte: koliko dugo vi koristite trenutno poslovno rešenje?

Prosečno vreme korišćenja poslovnog softvera u kompanijama je između 5 i 15 godina. Toliko dug period korišćenja znači da poslovni softver postaje sastavni deo kompanije, a ne samo podrška poslovanju. Dakle, deo bez kog se ne može.

Kada razmislite malo bolje, deo bez kog se ne može je jako skupo menjati. Razlog je, pored dugog perioda korišćenja, i taj što se za taj period unese ogromna količina podataka. Čak i za samo nekoliko meseci korišćenja u poslovnom softver je već uneto brdo podataka.

Dolazi mi programer – koliko puta ste izgovorili ili čuli ovu rečenicu?

Vreme čitanja: 4 min

Postoji dosta terminološkog nerazumevanja materije kada je poslovni softver (ali i softver inače) u pitanju. Iz tog razloga dolazi često do nesporazuma između korisnika i ponuđača poslovnog softvera.
Zašto je rečenica dolazi mi programer pogrešna? Zašto takvo razmišljanje dovodi do suštinskog nerazumevanja i frustracije? Kakva je razlika između podrške, konsultanta i programera? Zašto je bitna samostalnost korisnika u radu?

Neočekivani troškovi – izazovi implementacije

Vreme čitanja: 5 min

Često se u praksi srećemo sa slučajevima problematičnih implementacija poslovnog softvera. Iz iskustva Datalaba, naših partnera i korisnika, a broj ide preko nekoliko hiljada u regionu ex-YU pripremili smo neke od tipičnih izazova sa kojima se susreće svaka kompanija koja implementira složeno poslovno rešenje ERP kategorija, ali i izazove kompanija implementatora ovih rešenja.

Kome treba ERP? Analiza kompanija po veličini

Vreme čitanja: 7 min

Kompanija 21-ovg veka. Poslodavac iz 20-tog? Ne ide. Svet se menja, to već svi znaju, ali koliko brzo i na koju stranu će otići to je za sada velika misterija. Cloud, sigurnost, privatnost, IoT (Internet of Things, ERP, CRM ili nešto skroz različito?

Za ovaj blog post pitanje na koje ćemo pokušati da damo odgovor je pitanje koje se često čuje tokom razgovora i sa kolegama i sa partnerima i sa korisnicima. Kome treba ERP?

5 ključnih poslovnih kriterijuma za izbor ERP rešenja

Vreme čitanja: 6 min

U svojoj knjizi Paradoks izbora autor Bari Švarc navodi da je problem izbora standardni problem savremenog društva kada je izbor preveliki. Tu tvrdnju potkrepljuje obimnim istraživanjem. Tvrdi da ako je broj opcija veći od 4 izbor predstavlja problem. Obilje izbora, suprotno onome što bi inače pomislili, nas ne čini srećnijim niti zadovoljnijim. Naprotiv, čini nas paraliziranim i frustriranim. Razlog je jednostavan: strah da se ne pogreši, da se ne napravi loš izbor.

X