Sigurnosna kopija može spasiti vaš biznis

9 Nov 2022

Da li ste ikada izgubili cio imenik prilikom promjene telefona? Loše iskustvo, zar ne? Ili se računar pokvario i cjelokupna arhiva je nestala: od e-pošte do datoteka, svih ugovora, dokumenata, slika. Vjerovatno biste u tom trenutku dali sve kako biste mogli da vratite sat unazad i uradite kopiju svih podataka. Sad zamislite kako biste se osjećali da izgubite sve podatke i informacije vaše kompanije. Blago rečeno, ovo bi bila totalna katastrofa. Poslovni procesi bi prestali i trebalo bi vam dosta vremena da se svakodnevna rutina ponovo uspostavi. Vrijeme je novac, što znači gubitak velikih suma novca. Da ne spominjemo kako neke informacije i dokumenta ne bi bili vraćeni i bili bi tako izgubljeni zauvijek. Istraživanja pokazuju da 7 od 10 malih preduzeća koja dožive značajan gubitak podataka bankrotiraju u roku od jedne godine.

Vjerovatno ste čuli za sigurnosne kopije i koliko su važne, ali niste uvjereni da se upravo vašem poslu, vašim podacima, može dogoditi bilo šta loše. Takva ravnodušnost vas može skupo koštati. Razmislite samo o tome šta može poći po zlu, što može u potpunosti poremetiti – ako ne i onemogućiti – vaše poslovanje: kvarovi na serveru, tehničke greške, gubitak arhive, nenadograđene baze podataka koje nisu u skladu sa važećim zakonom, hakovanje, oluje i požar, poplave, krađe podataka itd. Vjerovatnoća da vas takva nelagoda zadesi možda i nije velika, ali njene posljedice mogu biti pogubne za vaše poslovanje. Svako ometanje protoka podataka i informacija igra veoma veliku ulogu u kvalitetu rada i profitabilnosti kompanije.

S obzirom da je u modernom dobu više pitanje vremena, nego slučaja kada će i vaši podaci biti ugroženi, osim čuvanja rezervne kopije podataka, preporučljivo je da kompanije imaju i plan u slučaju gubitka podataka.

Što više pametnih uređaja, to je back up podataka značajniji

Nedavni izvještaji procijenjuju da će u 2022. biti oko 8.7 milijardu uređaja povezanih na Internet. Pored računara, tableta, telefona, danas se i drugi „pametni“ uređaji povezuju na Internet, poput televizora, sigurnosnih kamera, pa čak i frižidera. Više pametnih uređaja znači i veće mogućnosti za hakerski napad.

Sve češće su meta tih napada velike multinacionalne kompanije, čiji se podaci zarobe, a onda se za njih traži otkupnina. Tu bi se trebalo podsjetiti virusa WannaCry koji je harao internetom 2017. godine i zarazio više od 300.000 računara u 150 zemalja svijeta, zaključavao značajne poslovne podatke i poremetio produktivnost kompanija tokom cijele jedne nedjelje.

Skoriji primjer hakerskog napada imamo i u Crnoj Gori, kada je u avgustu 2022. Napadnuta vladina infrastruktura. Riječ je o ransomware napadu koji je usmjeren na enkripciju podataka u cilju pribavljanja finansijske koristi napadačima.

Prema istraživanju Merilend Univerziteta u SAD, hakerski napad se dogodi svakih 39 sekundi. Premda najčešće čujemo da su velika preduzeća meta sajber napada, i mala i srednja preduzeća podjednako su mete ransomware-a, i isto tako trpe veliku štetu.

Umanjite štetu – imajte plan u slučaju gubljena podataka

Bez obzira na veličinu preduzeća, stručnjaci za IT bezbjednost širom svijeta slažu se da bi svaka kompanija trebalo da ima plan za umanjivanje posljedica u slučaju nepredvidivih okolnosti – prirodnih katastrofa, hakerskih napada, zastoja servera i drugih kompleksnih situacija. Kompanije bi trebalo da se okrenu aktivnom pristupu sajber-bezbjednosti i da se naoružaju pouzdanim mrežnim bezbjednosnim rješenjima, visoko osjetljivim firewall podešavanjima, kao i da koriste kvalitetna softverska rješenja koja će osigurati bezbjednost podataka. Možda ne možete predvidjeti kada će doći do gubitka podataka, ali možete da se postarate da vaše preduzeće ima pravo softversko rješenje kada je zaštita podataka u pitanju.

Koje podatke treba sačuvati?

Kada je riječ o pravljenju rezervnih kopija poslovnih podataka, trebalo bi izraditi prije svega rezervne kopije datoteka i projekata koji se ne mogu lako zamijeniti. To mogu biti razni fajlovi, od excel tabela sa velikim brojem unosa, dokumenata za obradu teksta, finansijske baze podataka, povjerljivi podaci kupaca, i sl.

Takođe, ne bi trebalo zaboraviti ni službene telefone i druge kompanijske uređaje. Telefon vašeg direktora ili bilo kog drugog visoko rangiranog zaposlenog sadrži veoma važne podatke koji bi morali biti pravilno obezbijedjeni.

Uz to, svaki put kada kompanija promijeni softver ili doda nove uređaje u mrežu, plan za očuvanje vaših podataka trebalo bi ponovo pregledati.

Koliko često praviti back up?

Kada i koliko često praviti back up zavisi od dinamike vašeg posla. Optimalno bi bilo raditi back up nakon radnog vremena, ili tokom vikenda, kako produktivnost zaposlenih ne bi bila narušena. Back up je moguće raditi i iz djelova, skladištiti segmente poslovanja postepeno dok to ne rezultira potpunim back up-om. Treba imati na umu da, veći vremenski razmak izmedju back up-ova znači i veći rizik od gubitka podataka.

Cjelokupni back up bilo bi poželjno raditi jednom sedmično, mada to zavisi od brzine promjena u količini podataka. Kompanijama koje nemaju veliki obim poslovanja i nemaju česte promjene u količini podataka, mjesečni backup je dovoljan, ali kada je u pitanju velika količina podataka, kompanije svoje rezervne kopije često se rade na dnevnoj bazi pa čak i na svakih par sati.

Kako možete sami da se pobrinite za sigurnost podataka?

Externi hard diskovi

Razlog zašto su eksterni hard diskovi toliko popularni je taj što su jednostavni za upotrebu, prenosivi i mogu da skladište veliki broj datoteka. Takođe, mogu se koristiti na bilo kom računaru pomoću jednostavnog USB kabla, što ih čini odličnim izborom ukoliko vam je potrebno da brzo prenesete podatke.

Iako su eksterni diskovi najčešći izbor korisnika, oni imaju i ozbiljne nedostatke. Šansa da se fizički oštete je velika, a vrlo lako može doći i do krađe diska. Korištenje eksternih diskova je dobar način da započnete pravljenje rezervnih kopija, ali će vaši podaci i dalje biti izloženi solidnom riziku od gubitka podataka.

Softver za backup podataka

Korišćenje ove vrste softvera zahtijeva osnovnu IT pismenost. Iako je malo teži za razumijevanje i konfiguraciju u odnosu na druge vrste skladištenja podataka, to nadomiješta automatizacijom.  Možete da označite koje podatke želite da kopirate i sačuvate, koliko često i gdje. U cjelini, softver za back up može pomoći boljem upravljanju podacima, a uz to, mnogi od tih softvera nude uslugu enkripcije podataka, što je dodatna vrsta zaštite protiv sajber kriminala.

Back up “u oblaku”

Sigurnosnu kopiju vaših podataka možete čuvati i na udaljenoj, sigurnoj lokaciji “u oblaku” i na taj način poslovati bezbrižno. Mnogi korisnici preferiraju ovaj metod zbog lakoće upotrebe, a podaci su vam uvijek “na klik miša”, ukoliko to poželite, uz preduslov internet konekcije. Uz cloud back up možete da sačuvate sve što želite i da prostim logovanjem na različite uređaje, sinhronizacijom vašeg naloga na svakom od njih, imate pristup vašim podacima. Korisnici vole cloud back up i zbog sigurnosti. I kada se dogodi neka nepredvidjena okolnost, sačuvana dokumenta će ostati online, vama dostupna.

Napravite sigurnosnu kopiju baze podataka!

Kada odlučite da napravite sigurnosnu kopiju svojih baza podataka, pitaćete se sigurno koje su vaše mogućnosti, ko treba da kreira sigurnosne kopije i kako. Predlažemo da se konsultujete sa našim savjetnicima kako bi oni na osnovu vaših očekivanja i potreba mogli da vam pruže potrebne informacije, kao što su koliko prostora za skladištenje vam je potrebno i kako da napravite sigurnosnu kopiju. Više informacija o paketima sigurnosnih kopija i cijenama možete dobiti na 020 21 21 21 ili na putem mejla prodaja@datalab.co.me

Ne propustite korisne novosti i savjete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popounite obrazac.

X