, ,

Prozor u svijet savremenog poslovanja

8 Feb 2021

Voditi moderno preduzeće nije lako. Ne samo da se svakodnevno pojavljuju strateška pitanja, već se javljaju i sasvim normalni problemi, koje je potrebno brzo rješiti i to na zadovoljstvo i kupaca i zaposlenih. Još važnije je da kao dobar lider treba da gledamo ne samo korak, već dva unaprijed. Sve ovo je moguće samo ako imamo mogućnost da budemo informisani bilo kada i bilo gdje o tačnim i najaktuelnijim informacijama o poslovanju naše kompanije.

Sa druge strane, istina je da je sve to moguće i na klasičan način. Redovnim sastancima i ličnim izvještavanjem šefova sektora, iz kojih je takođe moguće stvoriti sliku o tome kako kompanija posluje. Međutim to zahtjeva mnogo vremena, a u današnje vrijeme to je neprihvatljivo rasipanje ljudskih resursa.

Pitanja i odgovori

Naravno postoje trenuci kada nam je potreban brz i na podacima utemeljen odgovor na vrlo konkretna pitanja. Na primjer, kako funkcioniše novi marketinški alat u koji smo nedavno uložili puno novca? Koja je isplativost određenog proizvoda ili usluge? Šta nam je donelo zaposlenje dodatnog radnika u prodaji?

Ukoliko se držimo starih metoda, najprije bismo morali da naručimo izvještaje, zaposleni bi trebalo da odvoje malo vremena za pripremu i naravno potrebno je da pronađemo vrijeme za susret i lično prisustvovanje prezentaciji odgovora.

U digitalno doba ovakve metode se polako, ali sigurno mijenjaju novima. Danas vlada analitički pristup u realnom vremenu. Trendovi već duže vrijeme govore o kontrolnim tablama, koji informišu menadžment kompanije o ključnim podacima uz pomoć grafikona i vizuelnih brojača – na primjer, kada je u pitanju nadgledanje protoka novca kompanije. Umjesto da zovete knjigovodstvo, kontrolna tabla vam može u svakom trenutku pružiti ažurne informacije o prilivu i odlivima. I ne samo to. Ima mogućnost da budućnost sagleda prilično tačno. Uz pomoć veštačke inteligencije, može izračunati buduće isplate na osnovu prethodnih navika ili kašnjenja kupaca Na isti način možemo se u svakom trenutku biti upoznati sa ažurnim podacima o prodaji, bilansima i trendovima prodaje.

Ključ je u … podacima

Prilikom donošenja odluka potrebni su nam podaci. I naravno, njihova interpretacija. Za ove svrhe koristili smo specijalizovane kompanije kojima smo uplaćivali velike sume novca kako bi one uradile istraživanja i prikazale nam sve to u izvještajima. Ni danas često ne ide bez toga, ali činjenica je da se većina potrebnih podataka može dobiti iz istorije poslovanja kompanije.

Istina, obično su oni fragmentisani po odjeljenjima, a njihovo združivanje ponovo zahtjeva neki dodatni rad zaposlenih. I evo nas opet kod izvještaja (kontrolnih tabli). Oni ove podatke crpe direktno iz poslovnog sistema kompanije, kombinuju ih prema željenim parametrima i prikazuju na vizuelno jasan način. Da li nas zanimaju prodajni rezultati određenog prodavca za posljednje dve godine? Šta je sa drugom stranom, kupcima? U poslovnom smislu uopšte ne poznajemo nekog važnog klijenta, sve dok na jednom mjestu ne budemo transparentno prikupili informacije o njemu, koje se tiču međusobne poslovne istorije.

PANTHEON poslovni program omogućava upotrebu kontrolnih tabli, koje su unapred pripremljene i napredne, prilagođene željama korisnika. To je moderan oblik prikazivanja povratnih informacija o poslovanju, koji omogućava jasan prikaz događaja u kompaniji i praćenje efikasnosti svakog uloženog dinara.

Postoje i druge, nešto manje očigledne, ali ne manje zanemarljive prednosti uvođenja ovakve metode komunikacije. Upotreba kontrolnih tabli (izvještaja) pokrenuće kompaniju da preuzme odgovornost za svoj rad, jer je to najdirektniji oblik predstavljanja stvarne situacije. To, pak, primorava zaposlene da dugoročno efikasnije obavljaju svoje zadatke, a rukovodioce na donošenje informisanijih i boljih odluka.

Savereni lider budućnosti

Konačno, ovakva promjena u načinu na koji smo informisani s vremenom će postati i mala promjena ličnosti. Redovno pregledanje podataka i praćenje trendova uz pomoć kontrolnih tabli može postati pozitivna navika sa odličnim sporednim efektima. Uvijek ćemo dobijati precizne i ažurne podatke, što na kraju vodi do donošenja boljih odluka.

Menadžer koji ima dobar pregled situacije će jednostavnije savladavati svakodnevne izazove. I što je još važnije: njegove šanse da izađe iz njih kao pobjednik su mnogo veće.

 

Ne propustite korisne novosti i savjete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popounite obrazac.

X