,

Izvještaji za menadžment – format, podaci, informacije

8 Feb 2021

Izvještavanje je za menadžment jedna od ključnih komponenti uspješnog upravljanja kompanijom. Na osnovu podataka i informacija rukovodioci donose poslovne odluke, planiraju poslovne aktivnosti, organizuju i kontrolišu. Svi ti podaci i informacije su najčešće predstavljeni u nekakvim izvještajima. Zbog toga je ova aktivnost jako bitna za efektivna i efikasno upravljanje kompanijom.

Nikada nema vremena da se uradi kako treba, ali uvijek ima vremena da se uradi ponovo!

Podsetimo se da su osnovne (primarne) funkcije menadžmenta kompanijom:

  • Planiranje
  • Organizovanje
  • Usmjeravanje, vođenje i motivisanje
  • Koordinisanje i komuniciranje
  • Kontrolisanje
  • Procjenjivanje i odlučivanje

Ove funkcije na bilo kom nivou menadžmenta su neophodne kako bi proces upravljanja bio efektivan – postizao rezultate.

Sve ove aktivnosti uključuje odlučivanje. Odluke mogu biti raznorodne – od rutinski dnevnih operativnih odluka, preko razrješavanja kratkoročnih problema i srednjoročnih odluka na menadžerskom nivou i sve do strateških dugoročnih odluka i kontrole rezultata i aktivnosti.

Sve ove odluke u procesu odlučivanja zahtjevaju tri osnovne karakteristike:

  • Tehničke vještine u vezi sa obimom posla i odlučivanja
  • Međuljudske vještine
  • I sposobnost da se sagleda VELIKA slika (strateško razmišljanje)

Kako sve ove odluke donositi i na osnovu čega?

Jedan od mogućih i sve češćih odgovora na ovo pitanje jeste odlučivanje na osnovu dostupnih podataka. Podaci se prikazuju kroz izvještaje, a od kvaliteta podataka i izvještaja zavisi i dobrim dijelom kvalitet odlučivanja.

Podaci – Identifikacija i prikupljanje

Već smo pisali o značaju podataka za kvalitetno izvještavanje u jednom od prethodnih tekstova. Jedan od najvećih izazova savremenog poslovanje je identifikovanje i prikupljanje relevantnih podataka neophodnih za adekvatno izvještavanje. Često se zaboravi da je ova faza jedna od najvažnijih, a da u fazi pripreme imeplemetnacije vrlo elegantno se može uraditi revizija postojećih potreba za podacima i izvještajima.

Izvještaji – mjerenje i trendovi

Kako se podaci prikupljaju, poslovni događaji i efekti aktivnosti se mjere i na kraju grupišu u neke smislene izvještaje. Ti izvještaji mogu biti različitog formata. Primjera radi to mogu biti standardni izvještaji o troškovima, finansijski izvještaji, izvještaji o ostvarivanju plana i budžeta, izvještaji o performansama i razni ostali izvještaji. Izvještaji mogu pokazivati razne podatke koji adekvatno grupisani prikazuju potrebne informacije neophodne za odlučivanje.

Mogu biti formatirani na razne načine od kojih je možda najzgodniji format – format kontrolne table. Pantheon X podržava kontrolne table. Kontrolne table se uz Pantheon mogu koristiti u svom predefinisanom obliku (ima preko 30 predefinisanih kontrolnih tabli) ili se mogu prilagoditi specifičnim potrebama kompanija.

Dodatno, podaci mogu biti predstavljeni i u interaktivnom formatu u nekoj vrsti interaktivnih izvještaja ili sistema poslovne inteligencije. I o ovoj temi smo već pisali kada smo postavljali temu za razmišljanje da li je to Poslovni ili IT izazov.

Odlučivanje i korekcije na osnovu informacija i izvještaja

Za kraj, važno je napomenuti da sve ove stvari informacioni sistem ERP kategorije vrlo lepo rješava jer se brine o prikupljanju, čuvanju i kasnije prikazivanju podataka bilo kroz standardne izvještaje, kontrolne table ili napredne sisteme poslovne inteligencije (u slučaju Pantheon-a preporučujemo da pogledate ZEUS poslovnu inteligenciju). A sve to iz jednostavnog razloga što ERP zaista štedi najdragoceniji i jedini neobnovljiv resurs a to je vrijeme.

Prevovremene i tačne informacije

Podaci i informacije grupisani u jasne i smislene izvještaje dobijeni iz centralne baze podataka ERP sistema štede vrijeme, ubrzavaju i poboljšavaju proces odlučivanja. Iako podaci govore, ljudi donose finalnu procjenu i odluku i u tom smislu odgovornost za uspješno poslovanje je i dalje na ljudima. Tako za sada stoje stvari, bar dok ne smislimo neki novi način.

Zato imajte pouzdane, pravovremene i tačne informacije kao osnov za poslovno odlučivanje.

Šta je sledeći korak?

Pogledajte rješenje Pantheon ZEUS i procjenite na koji način poslovna analitika i unaprijed pripremljeni izvještaji za menadžment mogu pomoći vašem svakodnevnom poslovanju!

untitleddatalabDatalab tim

Simboličnim potpisom želimo da obuhvatimo sve pojedince, zaposlene, saradnike, partnere i korisnike sa kojima svakodnevno učimo, stičemo i razmjenjujemo iskustvo, znanje, probleme i rješenja. Bez svih zajedno svega ovoga ne bi bilo. Čitajte nas redovno i javite koje vas teme i informacije zanimaju! Jer danas više nego ikad važi: kad imaš informaciju, imaš moć. Ekipa Datalaba svoje znanje dijeli sa vama! Podjelite dalje…

Ne propustite korisne novosti i savjete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popounite obrazac.

X