, ,

Da li ste u mogućnosti da radite od kuće?

6 Feb 2021

Širenje korona virusa COVID-19 ne možemo kontrolisati, ali se možemo dobro zaštititi. To važi kako za pojedince tako i za preduzeća i međunarodne korporacije. Poslednjih godinu dana primetili smo porast broja pitanja vezanih za rad od kuće, digitalizaciju poslovanja odnosno uvođenje poslovanja bez papira. Činjenica je da postoje alati uz pomoć kojih se poslovanje odvija neometano, bez fizičke prisutnosti na radnom mjestu. Na taj način smanjujemo neophodnost za susret ljudi.

Da li vam poslodovac omogućava rad od kuće?

Rad od kuće je u doba globalizacije i fleksibilnosti tržišta rada sve češći. Zbog razvoja tehnologije ovo postaje sve popularniji i praktičniji način obavljanja radnih zadataka. Šta je sve potrebno da zaposleni može nesmetano obavljati svoj posao od kuće? O tome smo već pisali u blog postu o radu od kuće.

Prije svega bitno je da preduzeće ima jasno razvijenu organizacionu strukturu da posluje koliko je moguće digitalno, da zaposleni imaju pristup najbitnijim podacima i dokumenatima koji su im u svom radu potrebni i da komunikacija teče normalno kako među zaposlenima i klijentima, tako i dobavljačima i poslovnim partnerima.

Da li će vaše preduzeće nesmetano poslovati, ukoliko zaposleni nisu na radnom mjestu?

Osnova je u IT rješenjima koja omogućavaju da više pojedinaca pristupa istoj bazi podataka bez obzira na to gdje se oni nalaze. Poslovno informacioni sistem koji radi u Cloud-u to omogućava. Podaci se sakupljaju u jednu centralnu tačku, a pristupa do istih može biti onoliko koliko je vama potrebno. Ukoliko se posao obavlja od kuće, zaposleni može bez poteškoća pregledati izdate račune, narudžbine, zalihe itd., bez potrebe da napusti svoj dom. Uz pomoć poslovnog programa koji radi u Cloudu pregled poslovanja u svakom trenutku dostupan je na klik, što vam omogućava zaista veliku fleksibilnost. Zabrinutost sigurno postoji i zbog činjenice da su pored virusa, koji predstavlja opasnost za čoveka, i poslovni podaci sve češće izloženi hakerskim napadima i cyber napadima. Pobrinuli smo se da nemate razloga za strah. O sigurnosti vaših podataka u PANTHEON Cloudu redovno se vodi briga, jer su baze podataka sigurno smještene u data centru Telekoma Crna Gora. Sa uslugom Sigurnosna kopija odnosno Backup svaki dan sve više korisnika svoje podatke još dodatno sigurnosno kopira. Od nesreće niko nije siguran. Bitno je biti što bolje pripremljen.

 

Da li ste spremni na POTPUNO digitalno poslovanje?

Ako je poslovni program “mozak” preduzeća, onda su dokumenti i informacije njegova krv koja mora stalno kružiti da bi cijelo “tijelo” odnosno preduzeće normalno funkcionisalo. U slučaju digitalnog, bespapirnog poslovanja podaci, koji se čuvaju u informacionom sistemu preduzeća, moraju putem digitalnih kanala cirkulisati među svim uključenim članovima. Činjenica je da bez uspostavljenog sistema za automatizaciju, upravljanje i organizaciju dokumenata, informacije u tim dokumentima nećete moći da iskoristite u cjelosti. Pri organizaciji dokumenata, koji su pre kružili po preduzeću u fizičkom obliku, a sada se isti nalaze u elektronskom obliku, od velike pomoći nam je usluga eDokumentacije odnosno dokumentacioni sistem koja to omogućava.

Šta više, ukoliko želimo dokumente pretvoriti u elektronski oblik na raspolaganju nam je tehnologija koja to omogućava – usluga eKnjiženja omogućava da uz pomoć OCR (otpičko prepoznavanje znakova) tehnologije program prepoznaje dokument i pretvora ga u elektronski oblik. Sa ovakvim načinom rada otpadaju sve komplikacije vezane sa prekucavanje, prenos dokumenta od osobe A do osobe B, slanje poštom i sl.

 

Kako nesmetano poslovati i pobrinuti se za zdravlje zaposlenih?

Sasvim je jasno da se ljudski kontakt ne može u potpunosti spriječiti, ali je moguće preorganizovati način poslovanja u preduzeću u duhu digitalizacije. Dešavanja posljednjih godinu dana u Crnoj Gori i svijetu otvaraju sve veće debate na temu kako uprkos vanrednim okolnostima nesmetano poslovati i pobrinuti se za zdravlje zaposlenih. Tehnološka rješenja, koja su za očuvanje zdravlja zaposlenih bolja odnosno omogućavaju rad od kuće, postoje!

Pitanje je samo da li nešto od toga vaše preduzeće koristi. Da li je vaša infrastruktura spremna? Da li vaš poslovno informacioni sistem to omogućava i imate li ustaljene poslovne procese i prakse prema kojima vaš posao može nesmetano funkcionisati čak i kada niste fizički prisutni u preduzeću.

Savjetujemo vam da pitanja ovog tipa razmotrite i u vašoj kompaniji.

Ukoliko vas zanimaju naša rješenja, koja provjereno rade, pozivamo vas da nas pozovete na 020 21 21 21 ili nam pišete na prodaja@datalab.co.me.

Rad od kuće uz podršku PANTHEON poslovnog programa i rešenja ePoslovanja testirali smo na sopstvenoj koži. Većina naših zaposlenih ovih dana uspješno i nesmetano radi od kuće.

Ne propustite korisne novosti i savjete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popounite obrazac.

X