Istorija preduzeća Datalab

Preduzeće DATALAB d.o.o. su 3. septembra 1997. u Ljubljani sa ciljem razvoja integrisanih poslovno informacionih sistema za mala i srednja preduzeća. Osnivači Andrej Mertelj i Tomaž Teyrovsky preduzeće su osnovali kao odgovor na bankrot preduzeća GEKKO, d.o.o. u kojem su bili zaposleni, a Andrej je u njemu bio i partner. Preduzeće GEKKO je imalo raširenu mrežu prodavnica računarske opreme i u to vrijeme je bilo drugo po snazi sa robnom markom slovenačkih personalnih računara (PowerPlus). Preduzeće je došlo u probleme upravo zbog nepreglednosti poslovanja, što je bilo posledica slabe informacione podrške. Andrej je postavio za cilj da nijedan preduzetnik, zbog neodgovarajuće poslovne programske opreme, ne sme da doživi “havariju”, koju je doživeo on sam. Slogan Promijenite podatke u profit, je naš moto od početka i jasno pokazuje našu misiju. Upotrebom savremenih informacionih tehnologija želimo da pomognemo preduzećima u transformisanju podataka, koji nastaju u poslovanju, u veći profit. Iz toga slijedi naše čvrsto uvjerenje da je informaciona tehnologija samo nužni sastavni element, koji preduzeću treba da pomogne u stvaranju rezultata (povećanja profita), a ne da je samoj sebi svrha.

Početna ekipa od tri zaposlena stručnjaka je postavila osnove transakcijskom programskom paketu DataLab HERMES. Na ovom programu smo izgradili integralni poslovno-informacioni sistem DataLab PANTHEON™. Nakon godina početnog rasta s uobičajenim razvojem i podrškom programske opreme, u 2000. godini smo zaključili da naš cilj možemo da ostvarimo samo sa širokom bazom korisnika. Implementacija i podrška su postali usporavajući faktori i preduzeće je trebalo da se usmjeri u drugom pravcu. Razmišljanje je stvorilo partnerski kanal Datalab, koji je omogućio podjelu posla između DataLaba (razvoj, koordinacija) i partnera (prodaja, implementacija i održavanje). Naše centre podrške u Ljubljani, Mariboru i Kopru smo pretvorili u samostalna preduzeća u vlasništvu tadašnjih zaposlenih. Nakon prilično turbulentne godine, u kojoj smo zbog reorganizacije osjetili priličan pad prihoda, nova organizacija se dobro postavila i danas predstavlja jedan od najbrže rastućih preduzetničkih grupacija u jugoistočnoj Evropi. Reorganizacija nam je pomagala kod uspostavljanja fokusa i transparentnih poslovnih procesa u našem preduzeću i sve široj partnerskoj mreži.

Datalab može da se definiše kao softversko preduzeće, koje se iz garaže podiglo do Ljubljanske berze. Ispunili smo svoja osnovna očekivanja i istovremeno smo odgovorni prema društvu i okolini. Željeli smo da dokažemo da se i u Evropi može ostvariti vizija visokotehnološkog preduzeća. Zato je 5.5. 2003 na osnivačkoj skupštini osnovano preduzeće DATALAB Tehnologije, d. d., koje je preuzelo poslovanje Datalaba, d.o.o. Novo deoničarsko društvo, u kojem većina zaposlenih posjeduje deonice.

 

Ekipa sodelavcev Datalaba pred Ljubljansko borzo

Sljedeći korak bio je u junu 2008., kada je Datalab d.d. počeo da se kotira na Ljubljanskoj berzi (oznaka deonice: DATR), čime smo postali prvo tehnološko preduzeće, koje se kotira na berzi. Tačno dvije godine kasnije, proslavili smo jubilarnog 20.000. korisnika PANTHEON-a, 30.000. korisnika 27. 2. 2013 i 40.000. korisnika 31. 3. 2015.

DataLab je danas vodeća slovenačka kompanija za razvoj poslovne informatike, o čemu svedoči referentna lista i četiri osvojene za redom nagrade – Best of Infos – Finalist award u periodu od 1999. do 2002. Oracle EE & CIS Partner, partner godine 2007., European Seal of Excellence 2008 i 2012, zlatna nagrada Najbolja e-rješenja i srebrna nagrada Najbolje e-preduzeće (JAPTI) kao i brojna druga priznanja.

Budućnost

Naš posao nikada neće biti završen. Želimo da stvorimo našim korisnicima alat pomoću kog će izvlačiti maksimum iz podataka. Želimo da povećamo jednostavnost upotrebe i pokrijemo segmente poslovanja, koje još uvek ne pokrivamo. Rešavanje izazova, koje nam svima donosi E-poslovanje i s njim povezano snižavanje troškova, biće jedno od najvažnijih područja našeg rada. Time stižemo bliže do svog cilja – razvoj najboljeg poslovno informacionog sistema za mala i srednja preduzeća, kao i pomaganje ovom najvažnijem segmentu privrede da lakše pre(živi).

X