Servis

Uključeno u licence

SE
ME
GE
MF

Servis

Servisne funkcionalnosti su namijenjene preduzećima koje u okviru svog poslovanja obavljaju i servisne usluge ili za prodate proizvode daju garanciju.

Za Servis je karakteristično da prometi prijema i izdavanja moraju biti izravnati. Koliko komada smo primili, toliko moramo i izdati, zamijeniti sa drugim ili zatvoriti s izdatim, odn. primljenim odobrenjima i obrnuto. Zato je za servisnu djelatnost zadato Skladište reklamacija, na kojem zalihu vodimo količinski i vrijednosno.

Za praćenje reklamacija kupaca imamo u programu na raspolaganju i Servisni nalog, gdje na jednom mjestu u servis preuzimamo reklamiranu robu, nakon ispravke je izdajemo nazad, zamijenimo sa drugim proizvodom ili zatvorimo s odobrenjem. Kod prijema reklamiranih proizvoda u servis program i provjerava da li je kupac stvarno kupio neki proizvod kod nas, sa kojim dokumentom i da li je proizvod još u garanciji. Pritom imamo, u pogledu na to da li su artikli još u garanciji ili ne, u programu mogućnost obračunljivog ili neobračunljivog povraćaja reklamiranih proizvoda kupcu.

Praćenje reklamacija dobavljačima, dakle proizvoda, koje pošaljemo dobavljačima nazad u reklamaciju, odvija se preko dokumenata izdavanja reklamiranih proizvoda dobavljaču, koje zatim zaprimamo nazad prijemom, odn. u slučaju primljenog odobrenja od strane dobavljača reklamaciju zatvorimo.

Pregled otvorenih, odn. zatvorenih reklamacijskih zahtjeva, kako kupaca, tako i dobavljača, i njihov sadržaj možemo naći u obračunu modula Servis.

 

Reklamacije kupaca

  • Podrška vlastitom servisu
  • Podrška za reklamacijske zahteve i servisne naloge
  • Vođenje proizvoda po serijskim brojevima i kupcima kao i garancijskim rokovima
  • Pregled dugovanja kupcima, izdavanje zamenjenih proizvoda, fakturisanje servisnih zahteva, povezivanje servisnih zahteva sa odobrenjima

Reklamacije dobavljačima

  • Automatsko oblikovanje dokumentacije za slanje reklamacijskih zahtjeva dobavljaču na osnovu primljenih računa i stanja skladišta
  • Mogućnost zatvaranja servisnih zahtjeva sa zamijenjanim proizvodima i povezivanje servisnih zahtjeva sa odobrenjima
  • Obračun dugovanja dobavljača sa adresa reklamacijskih zahtjeva
X