Strategija i razvojna filozofija

 

Strategija razvoja

Datalab se fokusira na razvoj otvorenog, fleksibilnog i snažnog poslovnog rješenja. Vođeni smo željom i nastojanjem da kreiramo rješenja koja funkcioniraju u svakom informacijskom okruženju, kako bismo našim korisnicima pružili mogućnost odabira tehnologije prilagođene njihovoj poslovnoj strategiji.

Posvećeni smo kontinuiranom napretku i inovacijama..Vjerujemo u naš tim i naše partnere. Razvijamo kulturu timskog rada, koji zaposlenima daje priliku da vježbaju i razvijaju svoje vlastite potencijale, kroz upotrebu najnovijih tehnologija i vještina.

Razvijamo poslovni informacioni sistem, koji se bazira na modulima i koji je otvoren za jednostavnu integraciju s vertikalnim rješenjima naših razvojnih partnera. Korisnicima pružamo napredne funkcionalnosti, koje im omogućavaju prilagođavanje informacione podrške poslovanju i efikasno dodavanje novih poslovnih usluga.

Od 2006. Datalab je uključen u strateško partnerstvo sa Oraclom, vodećim svetskim proizvođačem baze podataka. Datalabova programska rješenja takođe podržavaju bazu podataka Oracle 10g, tako da je proširio spektar tehnoloških platformi, koje mogu da izaberu krajnji korisnici.

 

Razvojna filozofija – Kaizen i Evolucijski razvoj programske opreme.

U DataLabu čvrsto vjerujemo u evolucijski razvoj programske opreme. Našu razvojnu filozofiju najbolje opisuje japanski pojam Kaizen-stalno usavršavanje i napredovanje. Ovaj koncept je široko rasprostranjen u open source grupaciji, jer evolutivni razvoj dopušta brzu nadogradnju sa niskim troškovima. Sadržaj nadogradnje određuje povratne informacije korisniku, javno testiranje i korisničke grupe. Predlozi se ocjenjuju i koriste kao osnova za promjenu specifikacije. Specifikaciji promjena slijedi razvoj, testiranje i lokalizacija. Tako je sve pripremljeno za objavu nove nadogradnje. Korisnici mogu sami odlučiti, da li će nadogradnju postaviti ili ne. Na taj način su korisnici stvarno i dio razvojnog tima. U proteklih deset godina smo tu metodologiju razvili do tančina.

 

Imamo posebne alate, koji samostalno sastave potrebnu lokalizaciju programa. Mehanizam za praćenje korisničkih zahtjeva je tijesno je povezan sa mehanizmom pomoći korisnicima (Help Desk), što nam omogućava planiranje, raspoređivanje sredstava i obavještavanje korisnika. Namjenski internet serveri omogućavaju izradu i objavu video uputstava. Razvili smo vlastiti alat za pisanje uputstava – DataLab DocuMentor, koji nam omogućava uređivanje i usklađivanje opsežnih višejezičkih uputstava.

Izrada namjenskih alata i posljedično povećanje efikasnosti developera je jedan od najvažnijih razloga za uspjeh DataLaba.

Evolucijski razvoj programske opreme

Kaizen je japanski koncept upravljanja, koji teži stalnom usavršavanju i napredovanju. U suštini, radi se o životnoj filozofiji, koja kaže, da bi smo svaki aspekt života trebali stalno poboljšavati. Ključni elementi su kvalitet, trud, učešće svih zaposlenih, pripremljenost na promjene i sporazumevanje.

X