Organizacije i radna tijela

DataLab i naši zaposleni aktivno učestvuju u raznim domaćim i međunarodnim organizacijama i radnim tijelima.
Andrej Mertelj, izvršni direktor Datalaba je postao predsednik IKT grupe Slovenian Competitiveness Council. Savez čini 7 vertikalnih grupa (IKT, zdravstvo, materijali, prevoz, farmacija, …) i 3 horizontalne grupe (finansijsko-poslovno okruženje, kreativna industrija, obrazovanje…). Na taj način nam je pružena mogućnost da korisno utičemo na usmjeravanje slovenačke vlade i pomažemo u cilju postavljanja IT industrije na mjesto koje joj pripada u modernom društvu.

KODA.SI je udruženje slovenačkih proizvođača programske opreme u okviru Udruženja za informatiku pri Privrednoj komori Slovenije. DataLab je jedan od osnivača udruženja, dok je g. Andrej Mertelj predsjednik udruženja KODA.SI.

PATENTI.SI  je organizacija, koja se 2005 godine borila protiv usvajanja direktive o softverskim patentima, koja bi mogla da ugrozi razvoj programske opreme u cijeloj Evropskoj skupini. DataLab je jedan od osnivača PATENTI.SI i pokriva većinu finansijskih i organizacionih potreba.

Foundation for Free Information Infrastructure  je matična evropska organizacija koja se bori protiv suzbijanja inventivnosti i prevlade multikorporacija u razvoju programske opreme. Andrej Mertelj je član skupštine ove organizacije.

Datalab je član Slovenačkog instituta za standardizaciju, koja posluje u okviru Tehničkog komiteta za elektrotehniku, informacionu tehnologiju i telekomunikacije SIST/TC ITC. EURO koordinacija pri Privrednoj Komori Slovenije i Ministarstvu privrede je pripremala preduzeća na prelazak Slovenije u euro-okruženje. Predstavnici iz DataLab-a su vodili radnu grupu za pripremu informacionih sistema u KODA.SI, pripremali gradiva i na seminarima, koji su bili namijenjeni edukaciji preduzeća, predstavnik DataLab-a je predavao na pet radionica po cijeloj Sloveniji.

Radno tijelo za standardizaciju e-poslovanja pri Privrednoj Komori Srbije, a kasnije pri GS1 je namijenjeno standardizaciji i popularizaciji elektronskog poslovanja između pravnih subjekata i državnih institicija.

Slovenačka tehnološka platforma za programsku opremu i usluge, povezana sa evropskom platformom NESSI (Networked European Software & Services Initiative), predstavlja otvoreno mjesto na kom se znanje, strategije i potencijali za brži razvoj prepliću. Slovenačka Tehnološka platforma za softver i usluge će uticati na veću povezanost i globalnu dostupnost programske opreme, e-usluga kao i brži uticaj novih znanja i tehnologija. Osnovni zadatak Tehnološke platforme je priprema i uvođenje novih pristupa, koji omogućavaju razvoj ekonomije zahvaljujući korišćenju poslovnih modela, koji su usmjereni ka uslužnim djelatnostima.

Vrijeme je za korak naprijed. Predlog akcionog plana da se ubrza uvođenje e-poslovanja malih i srednjih preduzeća »eMSP Slovenija 2007«.

KODA.SI je panožno združenje slovenskih razvijalcev programske opreme znotraj Združenja za informatiko pri Gospodarski zbornici Slovenije. Datalab je en od ustanovnih članov združenja, Andrej Mertelj pa deluje kot predsednik KODA.SI

PATENTI.SI je krovna organizacija, ki se je v letu 2005 bojevala proti sprejemu škodljive direktive o softverskih patentih, ki bi lahko ogrozila razvoj programske opreme v celotni Evropski skupnosti. Datalab je ustanovni član PATENTI.SI in je kril večino finančnih in organizacijskih potreb.

Foundation for Free Information Infrastructure je matična evropska organizacija ki se bori proti zapiranju inventivnosti in prevladi multikorporacij pri razvoju programske opreme. Andrej Mertelj je član ožje skupščine te organizacije.

Datalab je član Slovenskega inštituta za standardizacijo, kjer deluje v sklopu Tehničnega odbora za elektrotehniko, informacijsko tehnologijo in telekomunikacije SIST/TC ITC. EURO koordinacija pri GZS in MG je pripravljala podjetja na prehod Slovenije v evroobmočje. Predstavnika Datalab-a sta vodila delovno skupino za pripravo informacijskih sistemov pri KODA.SI, pripravljala gradiva ter koordinirala razčiščevanje odprtih vprašanj. Na seminarjih namenjenih podjetjem je predstavnik Datalaba predaval na petih delavnicah po vsej Sloveniji.

Delovno telo za standardizacijo e-poslovanja pri GZS in kasneje pri GS1 je namenjeno standardizaciji in popularizaciji elektronskega poslovanja med pravnimi subjekti in državnim okoljem.

X